Тернопільський екоцентр оголошує обласний етап Всеукраїнської акції «Серпокрилець чорний – птах 2014 року» серед школярів

Автор:  За інформацією ecocentr.edukit.te.ua
25.02.2014 02:00
         Тернопільський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді оголошує про проведення обласного етапу Всеукраїнської акції «Серпокрилець чорний – птах 2014 року» серед школярів.
Протягом року ТОЕНЦ чекає на спостереження, розповіді про заходи, які проводитимуться в школі чи гуртку – конкурси, тематичні лекції, випуск стінгазет, листівок тощо; а також оповідання, казки, вірші про серпокрильця чорного, написані та придумані школярами самостійно чи разом із педагогами чи батьками, малюнки та фоторепортажі, що ілюструють їхню роботу.
Серпокрилець чорний (Apus apus)
Наукова назва Apus – безногий, вказує на характерну особливість цього виду – короткі ніжки, які навіть не помітні в польоті. Утім, ноги вкрай рідко стають у нагоді серпокрильцеві, адже практично все своє життя він проводить на крилах. Серпокрильці чорні повністю пристосовані до життя в повітрі й проводять його переважно в польоті. На крилах вони здатні живитися, пити воду, спарюватися й збирати будівельний матеріал для гнізда. Пристосування виду до польоту вражає: довгі, але вузькі крила перетворюють його на швидкого та влучного мисливця на свою здобич – літаючих комах і павуків. Серпокрилець чорний є одним із найшвидших птахів, який здатний розвивати швидкість польоту до 320 км/год.
Помітити серпокрильця дуже легко, бо цей пернатий дуже галасливий. Серпокрильці стрімкі в польоті, мають специфічну форму крила – вони схожі на серп. Саме за крильми їх відрізняють від ластівок.
Первинними середовищами існування цього виду були скелі, стрімчаки, урвисті береги річок (де вони оселялися в щілинах) і пустоти (зокрема й дупла, зроблені дятлами). У наш час серпокрильці чорні оселилися переважно в містах і містечках у місцях із кількаповерховою забудовою – свої гнізда вони роблять у стінах будинків. Нині розмір популяції виду в Європі оцінено в межах від 7 до 17 млн. гніздових пар.
Живляться серпокрильці «повітряним планктоном», що складається з дрібних комах і павуків, достатньо легких, аби повітряні течії піднімали їх високо вгору. Птахи ловлять більшість комах на великій швидкості. Широко відкритий рот функціонує як труба для ловлі комах. Під час годівлі потомства упіймані комахи зберігаються в горловому мішечку.
У серпні серпокрильці залишають європейські терени, щоб перезимувати в Африці. Повертаються в квітні-травні, а гніздування триває з травня по липень. У найкоротший сезон розмноження пара виводить тільки одне покоління пташенят. Незабаром після цього молодь здійснює тривалий переліт до Африки, де вони переміщаються за дощами, щоб мати переваги від швидких змін у популяціях комах. Молоді птахи повертаються на гніздові території, проте деякі залишаються в Африці. Залишаючи гніздо, серпокрильці чорні значно в меншій кількості, ніж інші види, гинуть у перший рік.
Роботи з поміткою «Птах року» надсилайте до 1 листопада 2014 року на адресу: вул. Микулинецька, 21, м. Тернопіль, Тернопільська область, 46004, тел./факс: (0352) 25-05-46, e-mail: ecocentr_ter@ukr.net, www. ecocentr.edukit.te.ua.
За інформацією Тернопільського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді