Наближається сезон тиші у лісах Тернопільщини

Автор:  Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ
31.03.2021 08:49
Загальні новини
З настанням теплих весняних днів прокидається та розквітає вся рослинність, а вся дика фауна очікує на потомство.
Згідно частини 5 ст. 39 Закону України « Про тваринний світ» період з 1 квітня до 15 червня оголошується «СЕЗОНОМ ТИШІ».
Сезоном тиші називають не тому, що тоді тиша стоїть у лісі, в полі, в долині ріки, а тому, що в цей період треба дотримуватись тиші, якнайменше турбувати тварин, не заважати їм піклуватись про свою малечу. У період масового розмноження диких тварин заборонено здійснювати вибухові роботи, санітарні рубки лісу, проводити раллі та інші змагання на транспортних засобах, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою. Присутність людей в місцях розмноження диких тварин, створює так званий «фактор турбування», який викликає у тварин стан постійної напруженості і дуже негативно впливає на стан популяцій.
Браконьєрство, шкідливі хижаки та фактор турбування – це ті головні чинники, без вирішення яких досягнення оптимальної чисельності мисливських тварин неможливе. Тому з настанням періоду тиші працівники лісової охорони держаних лісогосподарських підприємств Тернопільщини, взяли під особистий контроль проведення заходів державного нагляду, щодо охорони мисливського фонду, призупинення рубок лісу на відтворюючих ділянках мисливських господарств. Посилено охорону угідь, адже основне завдання ведення мисливського господарства – охорона, відтворення і використання мисливського фонду.
Зберігаймо довкілля, охороняймо природу, та не турбуймо диких тварин у період їхнього розмноження, адже бережливе ставлення до природи є нашою спільною справою, обов’язок кожного громадянина і запорукою сталого розвитку нашого краю.
                                                                                                            Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ