Ліси винищують чи вирощують?

Автор:  Прес-службаТернопільського ОУЛМГ
30.07.2020 15:27
Загальні новини
24 липня 2020 року у Тернопільському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулося засідання колегія по підсумках господарсько-фінансової діяльності лісогосподарських підприємств за I півріччя 2020 року.
Колегію розпочав начальник Управління О. Яремко в присутності своїх заступників, керівників підприємств, головних спеціалістів і голів профспілок.
Присутніх було повідомлено про призначення і представлення Голови Держлісагентства Кузьовича Василя Степановича. Після цього пройшло привітання і нагородження почесними грамотами і подяками від Державного агентства лісових ресурсів України працівників державних лісогосподарських підприємств за відвагу, мужність та завзятість, виявлені під час ліквідації великих лісових пожеж на Житомирщині. 
На колегії були заслухані всі керівники підприємств, опісля чого пройшло обговорення як позитивних результатів, так і недоліків в роботі держлісгоспів.
    
Керівниками підприємств було відмічено, що в I півріччі попри карантин, який почався з середини березня і триває надалі, попри майже зупинку приватного бізнесу березень-квітень по переробці лісопродукції, попри економічну кризу в країні і не тільки - лісогосподарські підприємства спрацювали з прибутками. Власне, заготовлена лісопродукція  дала прибутковий результат. Прибутковість - це важлива справа у будь-якому виробництві. Це показник, який підтверджує про позитивний результат підприємства.
В лісовому господарстві Тернопільщини, крім позитивного результату слід було б відмітити, що в такий складний весняний час карантину, а область по захворюваннях була в трійці перших областей, працівниками лісгосподарських підприємств було висаджено 2,5 млн шт. дерев, з них відновлено на рубках 277 га, висаджено на новоприйнятих землях  і створено нових лісів на площі -  240 га.
О.Яремком було відмічено тенденції по збільшенню посадки нових лісів, зокрема за останні чотири роки , в 2017 р - 61 га, 2018 р - 151 га, 2019 р - 201 га і весна 2020 р - 240 га. При цьому лісові розсадники забезпечують підприємства посадковим матеріалом з відкритою кореневою системою. Побудований новий комплекс по вирощуванню посадкового матеріалу із закритою кореневою системою дуба  і сосни (модрини) з використанням шведської посадочної і поливочної машини цього річ дав результат на 500 млн шт. саджанців, що дасть можливість висадити в літній період і реалізувати на всі інші лісогосподарські підприємства.
Завдання "Програми ліси Тернопільщини" підприємствами управління виконуються достроково. При цьому проблемні питання із виплати заробітної плати на сьогодні виконується в повній мірі, не зважаючи на закиди зі сторони скептиків, що існує заборгованість, хоча березень і квітень були складними не тільки для працівників лісу Тернопільщини, але і для працівників галузі країни.
В той же час підприємства управління  сплатили в державний і місцевий бюджет і інші фонди 37 млн грн. Лісогосподарські заходи заплановані на I півріччі виконані в повній мірі. 
Дали і свій результат часті рейди працівників державної лісової охорони управління та поліції по боротьбі із проблемою незаконних рубок, матеріали передано у правоохоронні органи, встановлені  лісопорушники   притягнуті до адміністративної відповідальності. 
З шести підприємств чотири стоять на позиції повної відсутності незаконних рубок. В двох підприємствах із призначенням нових керівників підприємств очікується спільний контроль рейдових груп лісгоспу, обласного управління та поліції.
Колегія була плідною, кожне лісогосподарське  підприємство було детально проаналізоване і кожен зі спеціалістів підприємства, який відповідає за ту чи іншу ділянку роботи, мав змогу надати пояснення з недоліків, а також розібрали проблемні питання, що стосувалися діяльності підприємства та взяли зобов'язання на виправлення зазначених недоліків у II півріччі 2020 року.
На завершення колегії начальник управління Олег Яремко подякував всім за роботу та побажав продуктивної та плідної праці  у II півріччі 2020 року.
                                                                                                            Прес-службаТернопільського ОУЛМГ