Міжнародний день лісів (International Day of Forest)

Автор:  Прес-служба
21.03.2023 09:16
Загальні новини

Міжнародний день лісів (International Day of Forest) – це необхідне для суспільства свято, яке відзначається в весняний час – 21 березня.

 

Утвердженню свята посприяла Європейська конфедерація сільського господарства (в 1971 р), а офіційно ідея була підтверджена Генеральною Асамблеєю ООН.

Тепер 21 березня – це найважливіша «зелена» дата, присвячена збереженню лісових масивів і інформованості соціуму про екологічні проблеми, які виникають на тлі знищення дерев. У Північній півкулі цей час вважається дійсним приходом весни, адже з 21 березня (весняне рівнодення) збільшується світловий день, починають оживати дерева і вся природа. Вибрати початок весни для святкування Дня лісу стало відмінним рішенням, щоб одночасно з природою пробудити свідомість людей.

Ліси – це необхідний елемент планетарної екосистеми, їх стан безпосередньо впливає на соціум, екологію та економіку країн. І найголовніше – дерева регулюють клімат Землі, виділяють кисень, беруть участь в заощадженні підземних і наземних вод, є місцем проживання усіляких тварин і птахів, зберігають родючий шар ґрунту і незвичайні ландшафти.

При цьому цінність лісових масивів не до кінця усвідомлюється суспільством – щорічно вирубується і знищується безліч дерев. З ростом населення все більше з’являється ділянок, позбавлених дерев де раніше росли вікові сосни, дуби та інші види. Крім антропогенного впливу, лісові масиви страждають від пожеж, природних катастроф, згубного впливу паразитів, комах та інших тварин. Безліч негативних факторів щорічно зменшують площі лісів по всій Землі, що веде до незворотних наслідків глобального масштабу.

Національне багатство, яким є ліс, слід берегти і примножувати. Міжнародний День Лісів в першу чергу покликаний звернути увагу соціуму на важливість збереження лісових масивів. У цей «зелений» день у багатьох державах організовуються всілякі заходи (конференції, акції, флешмоби, конкурси, виставки та ін.), які спрямовані на захист лісу. В університетах і школах транслюються документальні фільми лісової тематики. Кожен бажаючий може долучитись до акції висадивши дерево.