Зимова підгодівля - необхідне піклування про лісових жителів

29.12.2021 17:06
Зима  цьогоріч прийшла за календарем, щедро вкриваючи землю пухким глибоким снігом. Проте для мешканців лісу такі умови ускладнюють добування їжі, а відтак і загрожують їх виживанню. Вважається, що сезон підгодівлі починається з 1 листопада і триває до середини лютого. Однак кожний користувач мисливських угідь сам визначається і з датою початку та завершення підгодівлі виходячи із власних умов. Трапляється, що покращувати харчування тварин необхідно впродовж всього року.
Все необхідне для зимової підгодівлі заготовляють зазделегіть. Виходячи із розрахунків кожного лісництва та раціону “підшефних” складають певне “меню” на сезон. Апетит та харчові уподобання у лісових звірів різні, - зокрема для копитних і зайців-русаків викладають лісове сіно, сушені підсолені листяні віники, овес та кукурудзу, фуражне зерно. На сезон для оленя потрібно заготовити близько 40 кг сіна, на козулю – 10, а на зайця-русака – 1 кг. Необхідним продуктом для підгодівлі також є сіль, без цього мікроелементу тварини погано ростуть та розвиваються.
Викладення корму проводиться в місцях,  де лісові мешканці почувають себе у безпеці. Майданчики для підгодівлі часто розташовують у малодоступних для сторонніх людей місцях - серед чагарників, у ярах та балках.
На фото підгодівлю лісових звірів проводять працівники ДП “Бучацький лісгосп”.