Відтепер ці види заборонено використовувати для створення та відновлення лісів та полезахисних смуг в Україні

15.05.2023 13:52
Міндовкілля назвало 13 порід дерев, які відтепер заборонено висаджувати у лісі

Не секрет, що до складу лісових насаджень вводяться як аборигенні (притаманні даній місцевості), так й інтродуковані (чужорідні) породи дерев. Уже давно ведуться суперечки стосовно того, що інтродуковані види часто стають інвазивними, тобто агресивно витісняють місцеві види. Нещодавно Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України затвердило перелік чужорідних видів дерев, заборонених у відтворенні лісів (наказ № 695/39751).
До переліку увійшли 13 видів: айлант найвищий, аралія маньчжурська, в'яз низький, гледичія колюча, горіх чорний, дуб червоний, каркас західний, клен ясенелистий, маслинка вузьколиста, павловнія (види та гібриди), робінія звичайна, черемха пізня, ясен пенсільванський.
І відразу ж нововведення викликало достатньо суперечок, схвалень та обурень. Багато з цих видів ми знаємо з дитинства і ніколи не думали, що вони чимось можуть бути шкідливі.
Приміром, дуб червоний у минулому столітті активно висаджувався у лісових насадженнях, особливо часто його вводили у захисні насадження, що створюються на деградованих землях, крутосхилах, ярах. Саме через те, що дуб червоний має хороший приріст. У парках його висаджували через гарні декоративні властивості, восени листя набуває черно-багряного відтінку, звідки і назва дерева.
А робінія звичайна та гледичія колюча активно використовується у степовій зоні для захисту полів від суховійних вітрів. Також робінія (акація біла) є прекрасним медоносом. Бджолярі знають, що дерево є головним медоносом навесні. Перший у році мед - прозорий акацієвий.
Горіх чорний є стійким до кліматичних змін, має гарний приріст і цінну деревину, саме тому активно вводився лісівниками, особливо у складі з дубом звичайним.
Інший бік питання – збереження біорізноманіття, природних екосистем, адже інтродуценти дуже збіднюють флору та фауну в тих місцях, де вони домінують. І саме тому питання врегулювання поширення інвазійних видів підіймалося вже давно.
Відтепер названі види заборонено висаджувати в лісах України. Висаджені до набуття Переліком чинності дерева зі списку не будуть вирубуватися.