Відбулося вшанування пам'яті захисників України на Кременеччині

Автор:  Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ
22.12.2020 18:00
Загальні новини
У цьому місці пахне смутком, там, на фоні мальовничої природи надто контрастно видно та відчувається біль. Усвідомлення того, що біль, який тебе лиш торкнувся, з цими людьми назавжди, ще довго не даватиме спокою…
Cьогодні, 22.12.2020 в день Святої Анни відбулося відкриття меморіальних дошок та проведення поминальної панахиди за захисниками України з Івано-Франківської області  у с. Лішня на Кременеччині, у Каплиці-Пантеон Героям АТО.
До молитовного вшанування пам′яті захисників України, які віддали своє життя захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність держави долучилися: голова Косівської РДА, Івано-Франківської області Петро Іванишин, голова Тернопільської обласної ради Михайло ГОЛОВКО, начальник відділення цивільно-військового співробітництва штабу управління оперативного командування ″Захід″ підполковник Андрій Рисюк, митрофорний протоієрей священник Тернопільсько - Кременецької єпархії ПЦУ Андрій Любунь, старший офіцер групи морально-психологічного забезпечення та зв′язків з громадськістю Івано-Франківського ОТЦК та СП підполковник Юрій Мухін, голова ГО ″Івано-Франківська обласна спілка членів сімей загиблих, померлих та безвісти зниклих в зоні АТО″ Степан Чомко та родини загиблих захисників України (Івано-Франківської області).
По закінченню урочистих заходів щодо відкриття меморіальних дошок, захисникам України, які віддали своє життя захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність держави, було проведено церемонію покладання квітів до Каплиці-Пантеону Героїв АТО та до фігури Святої Анни. Крім того, підполковник Андрій Рисюк спільно з представниками Кременецького ОМТЦК та СП в знак шани, поклали квіти до пам′ятників борців за свободу і волю України, що знаходяться на ″Майдані волі″ м. Кременець. 
Перш за все захід  об’єднує та надає духовну підтримку матерям, батькам, дружинам, дітям та загалом родинам загиблих. Адже для них важливо, аби наших спільних захисників, а їх рідних пам’ятали!
Прізвища Героїв, які віддали своє життя в російсько-українській війни за незалежність нашої держави, навіки викарбувані на меморіальних плитах, привезених майже з усіх областей України і розміщених на стінах Каплиці-Пантеон, сьогодні додалися і героїв з Івано-Франківської області.
Нагадаємо, місце під Каплицю-Пантеон Героям АТО обрано не випадково. Перша історична згадка про неї датується 1625 роком. Біля джерела стояла дерев’яна капличка, у якій знаходилася фігура святої Анни. Утім, на жаль, капличку було розібрано та спалено. Лише у 1991 році святиню відновили, а 7 серпня, у день Успіння Святої Праведної Анни, її освятили. У 2010 році тут було освячено хрест та камінь під будівництво духовного комплексу.