Відбулася прес-конференція начальника Тернопільського ОУЛМГ Олега Яремка

Автор:  Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ
24.12.2020 20:24
Загальні новини
Сьогодні, 24 грудня 2020 року у Тернопільському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулася прес-конференція начальника управління Олега Яремка.
У конференції взяли участь керівники державних лісогосподарських  підприємств, директор Громадської організації «Протидія корупції та моніторинг екології «Скеля» Андрій Об’єщик,  директор громадської організації «ЛОВЕЦЬ» Володимир Сосновий, представник Громадської організації «Екоальянс» Олександр Філь також журналісти, телебачення та громадськість. Були і запрошені представники інформаційного порталу "СТОПКОР" та Михайло Іваненко у них виникало найбільше запитань, але у залі вони так і не з'явилися. 
 
На прес-конференцію було винесено ряд важливих питань, зокрема підсумки роботи лісового господарства за 11 місяців 2020 року, охорона лісу від незаконних рубок, промисловість, економіка та обговорювали проблемні питання лісової галузі.
Як зазначив Олег Яремко Тернопільщина малолісиста область. У нас лісами зайнято всього 13,3 відсотка земель. За останні роки нам вдалося збільшити площі лісів на понад п’ять тисяч гектарів за рахунок малопродуктивних та деградованих земель, які вийшли з-під сільськогосподарського користування. Три роки тому висадили 61 гектар нових лісів, торік — 151 гектар, а цього року — 251 гектарів нових лісів. Це — другий показник в Україні. За 2020 рік лісогосподарськими підприємствами повністю виконані всі заходи з веденням лісового господарства. Вирощено посадкового матеріалу 5,5 млн. шт, висаджено 2,5 млн. шт посадкового матеріал на площі 611га та  вирощено із закритою кореневою системою - 255 тис.шт. 
Податкове навантаження з яким працюють зараз лісівники України досить велике. Щороку державні лісгоспи, які координуються Тернопільським ОУЛМГ сплачують до бютжетів всіх рівнів понад 100 млн. грн. Більша частина з цих коштів залишається на місцях та йде на розвиток громад. Коли зрізуємо деревину, − з кожного кубометра платимо податок. Крім того платимо ще й податок на прибуток, а це 90%. Але я хочу віддати належне нашим керівникам і працівникам, які вміло організовують роботу, тому як би важко не було, ми змушені давати собі раду.
У обласному управлінні та держлісгопах створені рейдові бригади, які працюють як вдень так і вночі. Рейди проводяться спільно з представниками Національної поліції. Проводиться охорона лісу від незаконних рубок лісу, а у передноворічний період і охорона та контроль від незаконних рубок ялинок та рейди по боротьбі із браконьєрами. Зазначимо те, що цього року було проведено 68 рейдів.
Реалізація лісопродукції всім покупцям відбувається через електронні біржові торги за винятком установ соціальної сфери та населення. У всіх лісогосподарських підприємствах ведеться 100% електронний облік деревини. Нагадуємо, у облуправлінні створено "Єдине вікно" по видачі сертифікатів про походження лісопродукції,  тут мисливці можуть здати екзамен та отримати посвідчення мисливця і контрольну картку добутої дичини для полювання.
На прес-конференції кожен з присутніх мав можливість задати питання начальнику управління чи керівникам лісгоспів. І кожен на  своє питання отримав відповідь та чітке  роз'яснення.
Також начальник управління віддав належне всім працівникам лісової галузі, бо відколи почався карантин, вони не сиділи вдома, а працювали. Ми висадили всі заплановані ліси. Тому щиро дякую людям за виконану роботу упродовж року, – а це і посадка, і заготівля, і вивозка лісу.
На кінець Олег Яремко побажав всім міцного здоров’я і родинного затишку. Щасливого і вдалого Нового 2021-го року і веселих різдвяних свят!
                                                                                                      Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ