Весняна лісокультурна кампанія на Хмельниччині

01.04.2024 09:05

Весна для працівників лісового господарства відповідальний і напружений період. Адже, окрім охорони лісу і проведення лісогосподарських заходів, основним завданням лісівників є відновлення та створення  нових лісових насаджень. З приходом весни активно розпочалася лісокультурна кампанія на територіях Хмельницької, Тернопільської та Чернівецької областей.

Так, філіями Подільського лісового офісу,  цією весною створено лісових культур на загальній площі 315,1 га.,  де висаджено 1448,2 тис. штук  сіянців, зокрема :

в Хмельницькій області – 874,3 тис. шт. сіянців,

в Тернопільській обл. – 320,6 тис. шт. сіянців,

в Чернівецькій – 253,3 тис. шт. сіянців основних лісоутворюючих деревних порід.

Щодо інших лісокористувачів, вище зазначених областей, то вони провели  лісовідновлення  на  площі  15,2 га,  де  висадили  38,4 тис. шт. сіянців деревних порід.

Пріоритетним завданням для лісівників є збільшення площі лісів за рахунок земель непридатних для сільськогосподарського використання.  Так цієї весни філіями Подільського лісового офісу створено нових лісів на площі 17,9 га  і висаджено 96,9 тис. шт. сіянців.

До цьогорічного весняного садіння лісу долучилися і працівники Південно-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства. Так філією «Старокостянтинівське ЛГ» було організовано посадку лісових культур на землях непридатних для ведення сільськогосподарського виробництва на території Старокостянтинівської міської територіальної громади.

Весняне садіння лісу забезпечує кращу приживлюваність та розвиток лісових порід, в ґрунті є достатня кількість вологи, температура ґрунту і повітря є найбільш оптимальні  і  все це сприяє активному росту і розвитку надземної частини та кореневої системи рослин.

          Молодий ліс висаджували сіянцями із закритою кореневою системою, адже використання цих сіянців характеризується високою приживлюваністю і збереженістю, а також надає змогу розширити терміни їхнього садіння.

В теплицях і розсадниках філій лісівники виростили достатньо садивного матеріалу для якісного проведення  лісокультурної  кампанії.

Відтворення  лісів здійснюється  згідно із затвердженими  проектами, де вказується головна порода, тип лісорослинних  умов, спосіб посадки, кількість садивного матеріалу, складається схема змішування  культур задля  підвищення стійкості насаджень до несприятливих умов та шкідників.

 За 1 квартал 2024 року Південно-Західним міжрегіональним управлінням  лісового та мисливського господарства розглянуто та погоджено лісокористувачам зведені відомості проектів лісових культур на загальну площу 1861,4 га, з них 1801,6 га –  це площі філій ДП «Ліси України»  і  59,8 га –  площі інших лісокористувачів.

 Також  лісівники велику увагу приділяють природному поновленню і захисному лісорозведенню.