Стартує акція "Створюємо ліси разом"!

26.09.2021 19:30
На старт! Увага! Ліс!

З 1 жовтня стартує масштабна акція в рамках програми Президента «Зелена країна», що передбачає висадку одного мільярда дерев до кінця 2024 та збільшення площ лісів на 1 мільйон гектарів за найближчі 10 років.

«Висадити 1 мільярд нових дерев за 3 роки це цілком реально! У нас є чіткий план, досвід і ресурси. Програма Президента «Зелена країна» це еко-ініціатива, яка важлива не тільки для нас з вами, але й для майбутніх поколінь. Долучитися до наймасштабнішої висадки дерев в історії України зможе кожен», говорить голова Держлісагентства Юрій Болоховець

У Держлісагентстві запустили спеціальний сайт https://zelenakraina.gov.ua/, де кожна людина зможе відслідкувати хід висадки лісу по окремих регіонах. Крім того, будь-хто зможе долучитися до масштабної еко-ініціативи і висадити ліс. Для цього потрібно заповнити спеціальну форму реєстрації на участь в акції “Створюємо ліси разом”. Під час висадки лісівники безкоштовно нададуть садивний матеріал і проведуть майстер-класи по садінню лісу. Із собою потрібно мати тільки гарний настрій.

Також участь в акції дає нагоду долучитися до благодійності. Ви можете обрати область, де бажаєте, щоб висадили ліс та робите благодійний внесок 50 гривень за одне висаджене дерево. Лісівники висаджують дерева безкоштовно. Усі кошти одразу йдуть на користь підопічних фонду “Таблеточки”, який вже 10 років допомагає онкохворим дітям долати рак.

Створення лісів у правильних місцях є не тільки потужним засобом боротьби зі зміною клімату, але і запобігає деградації ґрунтів, забрудненню та обмілінню рік, опустелюванню, сприяє збереженню біорізноманіття. Крім того, це дає державі цінний відновлювальний природний ресурс – деревину

У минулому ліси вкривали значно більшу частину території України, ніж зараз, проте зелені насадження знищувалися для створення полів та пасовищ, будівництва населених пунктів, їх вирубали на дрова, виготовлення поташу та деревного вугілля, будівництва шахт, ліси затоплювалися водосховищами.  

Тому наразі ліси вкривають лише 15.9% території України, в порівнянні із оптимальною лісистістю у 20% відсотків. 

«Головна мета програми акції, це створення нових лісів. Крім того, на жаль, маємо велику площу згарищ та інших ділянок, де необхідно провести в якнайшвидші терміни лісовідновлення. Також, внаслідок несприятливих кліматичних умов, спалаху шкідників, масового всихання та недоліків законодавства – є значна кількість деградованих лісів із дуже низькою щільністю дерев (лісівники називаються це "повнотою"). Такі ліси не виконують всі свої функції, тому тут треба провести висадку додаткових дерев. – пояснює  Юрій Болоховець. – Ще один напрямок – створення нових захисних насаджень: протиерозійних лісів, придорожніх та полезахисних лісосмуг. Це не тільки дозволить підвищити врожайність сільськогосподарських культур, захистити ґрунти від вітрової та водної ерозії, але й дозволить зменшити фрагментацію екосистем»

Створювати ліси також допомагатимуть ОТГ та інші лісокористувачі краю, на чиїх землях запланована висадка нових зелених насаджень.

Запрошуємо активно долучатися до акції жителів Тернопілля – представників влади, громадських та молодіж організацій, підприємств та закладів освіти. Посадити своє дерево – це місія кожного із нас! Скористайтеся доброю нагодою!

Відповідальна особа по Тернопільському обласному управлінню лісового та мисливського господарства Надія Козацька – головний спеціаліст відділу лісового та мисливського господарства ТОУЛМГ.

моб. 0972292107, kozatska_n@remove-this.ukr.net

прес-секретар ТОУЛМГ Ольга Подоляк 

моб. 0988911273,  my.podolyany@gmail.com

 

Деталі на сайті ТОУЛМГ https://ternopillis.gov.ua/ та на сайті

Державного агентства лісових ресурсів України https://forest.gov.ua/

То ж, створюймо ліси разом! Створюймо успішне екологічне майбутнє для нашого краю та України!