Прибирання без шкоди для здоров’я можливе!

Автор:  Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ
19.03.2020 14:40
Загальні новини
Щороку навесні й восени мешканці населених пунктів із дбайливою ретельністю спалюють суху траву. Вони переконані, що таким чином попіл від старих рослин удобрює землю для нових, тож так підвищують родючість.
Це думка оманлива, насправді спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, пошкодження нижніх частини дерев, кущів та верхніх частин коріння. 
Виникає питання, що ж робити з опалим листя та рештками рослинності? Тернопільське обласне управління лісового та мисливського господарства наголошує альтернатива є це -компостування. 
Прибирати опале листя та іншу рослинність рекомендують до компостної ями. Протягом 3-6 місяців після того, як ви почали з ним роботу листя перетвориться на компост, який в подальшому можна використати для удобрення ґрунту. Сухе листя також можна просто розіслати рівним шаром на городі та перекопати землю. Ґрунтові організми самі перероблять листя в родючий гумус.
Метод компостування є безпечним способом переробки листя. Робити компост зовсім не важко!
Компостну купу можна зробити де-небудь на краю подвір'я, неподалік від джерела води та бажано у місці, куди не попадає пряме сонячне проміння. Вичистіть ділянку від дерну та трави. Поставте невелику огорожу навкруг своєї компостної ділянки, на кутках вбийте кілки. Залиште достатньо місця для того, щоб можна було без перешкод підійти до компостної купи. Для компостування листя складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,7 м. в основу купи вкладають до 25 см шар землі. Кожен з шарів листя не має перебільшувати 30 см. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу.
Зазвичай, компост "достигає" за 3-6 місяців після того, як ви почали з ним роботу. На цей час компост стає темним та пухким матеріалом. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Правильне компостування не сприяє погіршенню стану здоров'я та не підвищує ризик виникнення пожеж, а, фактично, є своєрідною "допомогою" для садів, городів та інших земельних угідь.
Вкотре подумайте та відмовтеся від практики спалювання сухої трави та інших рослинних залишків,а використовуйте метод компостування.
Бережіть природу вона вам щедро віддячить!
                                                                                                                  Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ