Озеленення планети - відновлення здорової екосистеми!

30.10.2021 20:36
Cьогодні в Україні відбувається загальнонаціональна толока "Створюємо ліси разом", присвячена висадці дерев  у рамках програми Президента «Зелена країна».
     На Тернопіллі акція триває повним ходом, до справи озелененні області долучилися усі державні підприємства лісового управління, також шість комунальних лісогосподарських підприємств області, та багато аграрних формувань.
     30 жовтня в селі Смолянка (Тернопільський р-н) на території Микулинецького лісництва Тернопільського ЛМГ висадили 3200 сіянців дуба із закритою кореневою системою. Майбутній гай ростиме на площі майже 1 га. В акції взяли участь заступник голови Тернопільської ОДА Віктор Устенко, начальник Тернопільського ОУЛМГ Олег Яремко та перший заступник начальника управління Іван Приймачук, голова Великогаївської ОТГ Олег Кохман, керівник ГО «Еко-альянс» Олександр Філь та майбутні екологи – студенти Тернопільського педагогічного університету імен В.Гнатюка.  
     Як зазначив начальник ТОУЛМГ Олег Яремко: «Тернопільщина цього дня висаджує 70 відсотків дуба звичайного, дуже приємно бачити, який він гарний, коли вже дорослий.  Цьогоріч буде висаджено 615 тис. штук посадкового матеріалу”.
     Лише 30 жовтня в області посаджено 33 тисячі саджанців різних порід дерев, з яких 28 тисяч – дуба звичайного, а 5 тисяч – сосни звичайної і модрини європейської.
На землях державних лісогосподарських підприємств упродовж цього року вже було заліснено 650 га земель. Якщо ж взяти більший відрізок часу, то в рамках 5-річної обласної програми «Ліси України» на 2017-2022 роки заплановано створити нових лісів на площі понад 1010 га.
     Тернопільське управління лісового та мисливського господарства достатньо забезпечене посадковим матеріалом.  Лише на одному із підприємств -  у теплицях Чортківського ДП, де працює шведська посадкова машина,  за період  поточного року виростили 300 тис. сіянців – понад 200 дуба, а решта – сосни і модрини.
      Заступник голови облдержадміністрації Віктор Устенко додав: «Акція «Зелена країна» – постійна. Ми розуміємо, що тільки такими великими масштабами можемо відновити лісове багатство країни, яке не відновлювалося років з 50. Цією акцією ми долучилися не тільки до відновлення лісів, очищення цих територій від засмічення, але й до збереження лісів. То ж кожен українець має відчути свою відповідальність за цю місію».