Новітні технології вирощування лісу

Автор:  Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ
04.09.2020 13:55
Загальні новини
На Тернопільщині працює лінія з вирощування саджанців із закритою кореневою системою придбаною у шведської компанії ВСС, яка є світовим лідером у виробництві сучасного устаткування для лісових насіннєвих центрів і розсадників.
У 2019 році державне підприємство "Чортківське лісове господарство", що координується Тернопільським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, придбало у шведської фірми ВСС лінію по вирощуванню посадкового матеріалу із закритою кореневою системою. Вибір обладнання цієї фірми був не випадковий, оскільки перед придбанням був проведений аналіз аналогічних ліній по продуктивності, якості, а головне безпечності виконання технологічного процесу. Враховуючи,  усі якісні показники та вартість обладнання, перевага була надана компанії ВСС. На даний час ми пересвідчилися, що вибір був правильний. Лінія продуктивна і безпечна.

   Для поліпшення посівних властивостей насіння підприємство використовує спеціальне обладнання для переробки насіння, для флотації, термотерапії та установка для обробки насіння хімічними препаратами проти грибкових захворювань.
В  комплекс обладнання входить:
  •    Холодильна установка;

       
Побудовано спеціальні холодильні камери, як для зберігання насіння, так і для посадкового матеріалу, де підтримується оптимальна вологість і температура. Потрібні лише якісне насіння та субстрат.
У холодильній установці зберігаються насіння жолудя на наступні роки, їх засипають у бочки ємністю 55 л і при температурі – 3 º 5º С зберігають у стані біологічного спокою в холодильній камері. Об'єм камери 37,3 кб.м,  кількість жолудя 9600 кг.
  • Лінія напівавтоматичного посіву компанії BCC (механізм подачі торфу, транспортери, змішувач, лункоутворювач, механізм посіву); 

           
  •        Теплиця для вирощування посадкового матеріалу;                            
  •    Навіс притінення для дорощування посадкового матеріалу лісових  порід;         
  •       Поле дорощування з рамповим поливом для дорощування посадкового матеріалу лісових порід. 
            
Технологія із закритою кореневою системою саджанців дає можливість майже 100% приживлюваності й великої стійкості насаджень до хвороб. Також це збільшує  час і можливості посадки – не тільки на весняний чи осінній час, а й навіть влітку.
Лінія з напівавтоматизованого посіву лісового насіння для вирощування саджанців із закритою кореневою системою дає за зміну майже 500 тис. штук касет з сіянцями. Це суттєво покращує та облегшує умови праці для працівників. Якщо до появи машини приходилося працювати цілій бригаді то з придбанням машини працювати стало ефективніше і швидше.
Кращий ріст лісових культур та швидке їх зімкнення сприятиме більш швидкому та інтенсивному відновленню лісового середовища на зрубах.  
 Запровадження нових технологій допомогло частково розв’язати проблему всихання лісів, оновити насадження і перейти до вирощування лісів на засадах, наближених до природи лісівництва.
Покращення умов праці на виробництві є необхідною умовою підвищення її продуктивності та економічної ефективності виробництва. Для цього і було впроваджувати у виробництво найновішу техніку, новітні технологічні процеси і таку організацію виробництва і праці, яка б усувала небезпечні та шкідливі для здоров’я чинники, тим самим запобігати травматизму, професійних захворювань та підвищення культури виробництва, які гарантують повну безпеку і здорові умови праці.
                                                                                    Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ