НАШ ПРІОРИТЕТ - СТВОРЕННЯ НОВИХ ЛІСІВ

Автор:  прес-служба ТОУЛМГ
18.08.2021 10:39
Головні завдання лісівників – збереження, охорона та примноження смарагдових масивів. Для Тернопільського обласного уравління лісового та мисливського господарства одним із пріоритетених напрямів діяльності є створення нових лісових насаджень.

За період 2020 року лісівники Тернопільщини зайняли третє місце по Україні серед державних лісогосподарських підприємств, висадивши 251 га нового лісу. Також вдалося заліснити усі ділянки, де була проведена заготівля деревини, усього це площа близько 611 га. Навесні 2021 році упралінням були ініційовані та проведені акції з висадки дерев, до яких долучалися представники влади, державних та громадських організацій, закладів освіти, зокрема школи та дитячі садки, також військові, волонтери. Відтак створено 550 га лісів, з них і 220 га нових лісів на деградованих та малопродуктивних землях, які надали сільські ради (тепер ОТГ). Восени підприємство готується провести посадку ще на130 га площі.

«Згідно програми «Ліси Тернопільщини» було заплановано висадити 695 га нових лісів, натомість цей показник вдалося перевищити майже удвічі, тому матимемо більше 1000 га нових насаджень, – розповідає начальник ТОУЛМГ Олег Яремко, – з них 70-75% дерев, це посадковий матеріал дуба, решта – сосна, ялина, модрина, бук, для яких найкращі грунтові та кліматичні умови на Бережанщині, Бучаччині, Підгаєччині, Монастирищині. Усього це 2-2,5 млн. саджанців різних порід, при тому, що вирощуємо кожного року 5-7 млн. штук».

Висадка нових лісів іде на ярах та балках, спеціально підготовлених ділянках. Решту посадкового матеріалу виставляється під реалізацію. Для бажаючих долучитися до акцій з посадки лісу на сайті обласного управління подається перелік площ під заліснення. Лісогосподарські підприємства проводять ряд заходів для бажаючих брати участь у проектах зі збільшення лісових насджень «Озеленюємо Україну». "Такі спільні акції справді важливі сьогодні, адже об’єднують громадськість, представників бізнесу та можновладців заради вирішення проблеми збільшення зеленого фонду країни», – нагошошує Олег Яремко. – У рамках ініціативи Президента України та реформування лісової галузі триває робота щодо створенння інфраструктури для висадки нових смарагдових масивів. Ведуться перемовини з представвниками ОТГ щодо виділення земель під залісення. Ми упевненні, що лісівниками Тернопільщини і громадськістю краю завдання щодо посадки дерев будуть виконані". Плекаймо і бережімо наші ліси!