Літо - час обирати зеленого улюбленця

Автор:  Пре-служба ТОУЛМГ
23.07.2021 13:21
   
                             
    Хвойні кущі та дерева є цінним елементом ландшафтного дизайну, їх вдало використовують у садово-парковій архітектурі, для оздоблення присадибних ділянок та озеленення територій. Своєю популярністю рослини завдячують вічнозеленій глиці, що у процесі природніх мутації та селективного виведення набуває різноманітних красивих відтінків від зелено-блакитного, смарагдово-бурого до золотисто-жовтого. Такі насадження вдало поєднуються  із кам'янистим декором, гармонійно виглядають поряд зі штучними та природними водоймами. Ще одна перевага хвойників – відносно легкий догляд та вирощування.
       Розсадник декоративних рослин Тернопільського лісництва пропонує великий асортимент хвойних дерев та кущів. На базі підприємства вирощують екземпляри із так званою закритою кореневою системою, що підходять для посадки у будь-яку пору року, також є дерева висаджені у відкритому ґрунті. Тут можна придбати декоративний посадковий матеріал ялини «Канадської», самшиту, кипарисових, чимало різновидів туї та ялівцю. Загалом на площа близько 3 га знайдуться хвойники, що підійдуть і для вибагливого садівника, і для практичного господаря.
      Як розповідає лісничий Павло  Качуряк, зараз великою популярністю користується різновид туї західної – «Смарагд», завдяки насиченому яскравому окрасу, компактній формі та невибагливому характеру, також щільно розміщена хвоя дозволяє використовувати її для фігурної стрижки. «Ми самі збираємо насіння, обробляємо його, сіємо, потім доглядаємо саджанці. Тому наш посадковий матеріал добре вкорінюється і дає високий відсоток приживлювання, на відміну від завезеного, якому необхідна складніша адаптація», – пояснює фахівець. Загалом цього року на базі Тернопільського розсадника зроблено живцювання більше 30 тис. пагінців.
 
       Літо сприятлива пора, щоб обрати собі вічнозеленого улюбленця, адже у розсадниках вони вже розпустилися у всій своїй красі. Легко визначити якість саджанців, забарвлення листя, форму крони, швидкість росту, період цвітіння, вразливість до шкідників та хвороб. Усі ряболисті форми, а також культивари з жовтим і червоним листям набули остаточного вигляду. Саме час знайти вподобану міцну рослину з якісною кореневою системою (це найважливіше, особливо для хвойників) і посадити на гідне місце. Аби зелені красені тішили ваше око, потрібно подбати про комфортні умови для їх росту. Важливо враховувати освітлення території та якість ґрунту. Хоча всі хвойні полюбляють світло, проте деякі види ялівців та туї миряться із відносним затінком. А от ряболистим формам обов'язково потрібно тільки сонячне місце. Навіть у невеликій тіні вони набувають звичайного зеленого забарвлення. Для сосни та ялівцю краще підходять піщані ґрунти, для ялиці та туї – родючі суглинки. Не можна забувати про регулярний полив молодих дерев, адже слабке коріння не здатне забезпечити саджанець достатньою вологою. Важливо аби рослина мала міцну та якісну кореневу систему. При правильному вирощуванні в контейнерах культивується і зберігається мікориза (специфічні мікроорганізми), які дозволяють хвойникам успішно прижитися на новому місці. Без кореневої мікоризи рослини гинуть. Пересаджувати у відкритий ґрунт саджанець потрібно обов’язково із грудкою прикореневої землі.
        Також не забуваймо і про цілющі властивості хвойних, що здавна використовуються як у народній, так і у традиційній медицині. Ефірні олії та екстракти цих рослин містять фітонциди, здатні полегшити одужання при захворюванні верхніх дихальних шляхів, серцево-судинної та нервової системи. Препарати на основі хвойних екстрактів виявляють дезінфікуючу, загальнозміцнюючу, седативну дію, ефективні при лікуванні нирок, невралгії, вітамінної недостатності і хвороб шкіри, ревматичного болю. 
         Нехай тендітне зелене мереживо, розкішна пишна хвоя та чудовий свіжий аромат будуть окрасою вашого подвір’я на довгий час, не залежно від примх погоди та мінливості клімату.