Час лісових реформ

Автор:  Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ
16.03.2021 08:32
Загальні новини
Начальником Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Олегом Яремком із своїми заступниками протягом останніх тижнів  проведено ряд нарад та робочих зустрічей  із  директорами державних лісогосподарських підприємств Тернопільщини по вирішенню питання реформування лісової галузі.
Як зазначив Олег Яремко, за останні 10 років суттєво змінилися підходи до ведення лісового господарства не тільки на Тернопільщині, але й в цілому по Україні. А саме, в частині спочатку зменшення, а зараз (протягом останніх 5-6  років) повної відсутності державного фінансування, яке спрямовувалось на ведення лісового господарства. Також відбулося внесення змін до природоохоронного законодавства, де посуворішали екологічні вимоги щодо ведення лісового господарства. Відбулися зміни на ринку деревини, в частині введення мораторію на експорт деревини в круглому вигляді. Всі ці зміни мають значний вплив на дохідну частину лісгоспів. Натомість за цей період значно збільшилося податкове навантаження на державні лісгоспи. За останні 2-3 роки кожне підприємство майже половину своїх доходів  витрачають на сплату податкових зобов'язань перед державним та місцевим бютжетом. Для більшості громад лісгоспи області є основними бютжетоутворюючими підприємствами, тому при розгляді питання реформування потрібно робити комплексний та оптимальний підхід. Проте, навіть за таких умов кожен лісгосп Тернопільщини є рентабельним та прибутковим.
Для покращення економічного ефекту від ведення лісового господарства потрібно рухатися у напрямку скорочення адміністративних витрат, передбачених на утримання апарату управління лісогосподарських підприємств, що дасть можливість покращити продуктивність праці працівників.
Кожен керівник лісгоспу висунув своє бачення щодо реформування з врахуванням фінансових можливостей підприємств, територіального розміщення лісових масивів на території області, специфіки діяльності підприємства, частці у формуванні бютжетів місцевих громад та внутрішніх фінансово-господарських показників.
В цілому з врахуванням всіх факторів вирішили із 5 лісогосподарських та лісомисливських підприємств створити 3 укрупнених, які практично територіально розміщені в межах новостворених районів, вирівнюючи ресурсну і фінансову базу підприємств. 
Окрім того, кожен керівник акцентував увагу на необхідності внесення змін Кабінетом Міністрів України у систему оподаткування, що дасть додатковий фінансовий ресурс та забезпечить фінансову стійкість, оскільки без цих змін реформа буде малоефективна.