Банкрутство і досягнення в лісовому господарстві

Автор:  Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ
27.03.2020 18:14
Загальні новини
Вже на завершенні перший квартал 2020 року варто робити глибокий аналіз зробленого, а в деяких підприємствах Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства сьогодні ще не можуть розпрощатися з минулим роком.
Мабуть, по деяких підприємствах фінансові результати не дуже відмінні і похвалитися нема чим, а результати роботи не дають можливості спокійно працювати і дивитися працівникам в очі, так як працівники не отримували заробітну плати  за листопад-грудень минулого року та січень лютий цього року.
Хтось читаючи цю статтю можливо подумає, що так працюють всі лісогосподарські підприємства Тернопільщини, − на щастя ні. Це дозволили піти собі у вільне плавання два підприємства (ДП "Чортківський лісгосп" і ДП "Кременецький лісгосп" ) з шести лісогосподарських підприємств.
Цікаво, як інші спрацювали? Можливо в них кращий ресурс? Можливо в них додаткове фінансування? Можливо якісь інші доходи чи надходження???
Виявляється, найкращим ресурсом володіє ДП "Чортківський лісгосп". Підприємство яке за 2019 рік заготовило - 15 тис. куб.м деревини дуба. 
Інші підприємства таким не можуть похвалитися, маючи в наявності такі породи, як: бук, граб, модрина, сосна. Вартість цих порід за один кубометр в 5-6 раз дешевше за породу дуб.
Якщо до прикладу взяти ДП "Бережанське лісомисливське господарство"   то домінуючою породою є бук і граб. Якщо глянути на фінансовий стан підприємства за 2019 рік та перший квартал 2020 року то слід віддати належне керівнику підприємства Левчуку О.П., що своєчасно виплачується заробітна плата (середня зарплата за 2019 рік - 11300 грн.), що своєчасно сплачені податки як в державний так і в місцевий бюджет, що своєчасно сплачений єдиний соціальний внесок, що поточна кредиторська заборгованість не більша 1,8 млн грн. Приємно, що є таке підприємство, що вміють організовувати роботу і переживати за своїх працівників, хоча в керівника також закінчується контракт, але людина спокійно виконує свою роботу і не рве на собі ні жили, ні сорочки, не збурює лісничих чи інших працівників до непокори, не пише звернень до Президента України, Прем'єра Міністра України, Голови Державного агентства України, Голови обласної ради, не фабрикує з підписами колективного звернення, "рятуйте бо я хочу бути директором!"
Чого не скажеш про ДП "Чортківський лісгосп" особливо за його колишнього керівника Фряка В.Й. в якого закінчився контракт в жовтні 2019 року, якому обласне управління надало подання в Держлісагентство України для продовження контракту. На жаль, за період з жовтня 2019 року по даний час цей горе-керівник думав тільки про себе, а не про працівників, які по сьогодні не можуть отримати за 3-4 місяці заробітної плати (заборгованість 5,2 млн. грн.), державний і місцевий бюджет не може отримати надходжень до 10 млн грн., а кредитори 25 млн. грн. в той час, як наймані бригади очолювані колишнім заступником Семанчуком О.М. справно отримують оплату на заготівельних роботах, не тільки коштами, а і лісопродукцією, в той час  як не проводяться тендерні процедури по виконанню лісозаготівельних робіт, в той час як реалізація лісопродукції проводиться по прямих договорах з покупцями, а не по аукціону, в той  час як робиться пересортиця  з ділової деревини в дров'яну, в той  час як закупляються запасні частини по завищених цінах, в той  час як орендується легковий транспорт яким користується Фреяк В. Й. (місячна оренда 12 тис. грн), коли ті ж Бережани купляють в лізинг і за два роки сплачують його (щомісячно 5 тис.грн) і автомобіль залишається на підприємстві, в той  час коли ДП "Бережанське лісомисливське господарство" виконують в повній мірі сортиментну структуру від головного користування і отримують відповідні фінансові надходження, а ДП "Чортківський лісгосп" не може виконати сортиментної структури недобравши 4,2 млн. грн. не тільки по дубу, але і по інших породах.
В той час як в ДП "Чортківський лісгосп" не потрібні рейдові бригади, щоб навести порядок з незаконними рубками, тому в минулому році кубомаса з незаконних рубок  становила 45 м3 з нанесенням збитків в 290 тис.грн з них виявленні обласним управлінням 32 м3 і вже за два місяці цього року 26 м3 на суму збитків 202 тис. грн. з них в природно-заповідному фонді 17 дерев (спільна раптова ревізія лісової охорони управління з працівниками Служби Безпеки України в Тернопільській області).
Можна було б і продовжувати описувати недоліки і неефективну роботу колишнього керівника ДП "Чортківський лісгосп", але це не аудиторський звіт, який надіємось буде з боку Держлісагентства України і правоохоронних органів до яких направлено пакет документів про розтрату державних коштів в цьому підприємстві.
                                                                                                          Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ