5 червня – Всесвітній день охорони довкілля.

Автор:  Інформація з відкритих джерел
05.06.2020 14:40
Загальні новини

5 червня – Всесвітній день охорони довкілля. Тема Дня 2020: "Настав час #для природи".
Природний заповідник - вища форма охорони природних територій. На Тернопільщині створено єдиний природний заповідник "Медобори", який цьогоріч відзначає своє 30-річчя. У заповіднику ведуться комплексні наукові дослідження видового складу флори і фауни, спостереження за динамікою природних процесів, популяційні дослідження червонокнижних та регіонально-рідкісних видів у природних умовах та розробка наукових основ їх збереження.
Завдяки різноманітності і багатству природних ресурсів "Медобори" є важливим полігоном зі збереження генофонду видів, книгою Природи під відкритим небом та регіональним центром поширення екологічних знань та формування правильної поведінки людини у природі. Дбаючи про себе, ми повинні дбати про природу. Цього року у Всесвітній день охорони довкілля ми надсилаємо терміновий заклик до боротьби за припинення втрати видів та з деградацією нашого природного світу через людську діяльність. (Джерело Програма ООН з навколишнього середовища (UNEP)).
Люди є частиною павутини життя, що є складною взаємопов'язаною системою, в якій кожна ланка має важливе значення. Якщо один компонент змінюється або видаляється, це зачіпає всю систему. Такі зміни можуть спричинити позитивні або негативні наслідки. Людська діяльність змінила практично кожен куточок Землі.
Рішення в природі.
Природа попереджає і вирішує деякі із самих насущних проблем, які стоять сьогодні перед людьми. Вона дає повітря, яким ми дихаємо, воду, яку ми п'ємо, і виробляє різноманітні продукти, які нам необхідні, щоб залишатись здоровими і протистояти хворобам. Вона дозволяє дослідникам в галузі медицини зрозуміти фізіологію людини і забезпечує складові для лікарських засобів. Природа навіть допомагає пом'якшити вплив від зміни клімату, поглинаючи вуглекислий газ, зменшуючи рівень забруднення повітря і допомагаючи охолоджувати міста.
Завдання перед людиною.
Діяльність людини призвела до безпрецедентного скорочення рівня біорізноманіття і зміни структури популяцій диких тварин. За останні 50 років чисельність населення планети подвоїлась, світова економіка виросла майже в чотири рази, а об'єм світової торгівлі збільшився приблизно в десять разів. Сьогодні потрібно би 1,6 Землі, щоб задовільнити потреби, які люди щорічно висувають природі. В той же час, під загрозою зникнення знаходяться більше видів, ніж будь-коли раніше.
Біорізноманіття і коронавіруси.
Поява COVID-19 показала, що руйнуючи біорізноманіття, ми руйнуємо систему, яка підтримує життя людини. Чим багатша біорізноманіттям система, тим складніше одному патогену швидко поширюватися або домінувати, тоді як втрата біорізноманіття дає можливість патогенам переходити від тварин до людини.
Діяльність людини, в тому числі втрата лісів, вторгнення в місця проживання диких тварин, інтенсифікація сільського господарства і прискорення зміни клімату, порушують природну рівновагу. Ми змінили систему, яка природнім чином захищала нас, і створили умови, які дозволили певним патогенним мікроорганізмам, включаючи коронавіруси, поширитися.
Згідно сьогоднішніх оцінок, зараз в світі близько одного мільярда випадків захворювань і мільйони смертей є результатом захворювань, викликаних коронавірусами, і близько 75 відсотків всіх виникаючих інфекційних захворювань у людей є зоонозами, тобто такими, які передались від тварин до людини. Природа посилає нам сигнал.
Час природи.
COVID-19 дає нам можливість переглянути наші відношення з природою і відтворити екологічно відповідальний світ. Вирішення проблеми виникнення зоонозів потребує усунення їх першопричини, перш за все, впливу людської діяльності на природу. По мірі того, як населення планети наближається до 10-ти мільярдів, ми повинні краще зрозуміти взаємозалежність всього живого, частиною якого ми є, і усвідомити, що воно функціонує як єдина система. Настав час переосмислити наші відношення з природою і поставити природу як головну при прийнятті рішень.


                                                                                               Інформація з відкритих джерел